Sütés főzés kemencében

A búbos kemencénkről

Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem, már a neve is sugallja, hogy ebben az udvarban nem lehetett kihagyni a búbos kemence építését. Nem is tettük, építettünk jókorát, felnőtt ember is elfér benne. Én már csak tudom, hisz' bár megáldott a Jóisten, és méretes ember lettem, mégis nekem jut az a "megtiszteltetés", hogy évente egyszer belemásszak, és az esetlegesen keletkezett hibákat, kopásokat, repedéseket kijavítsam. A kemencénk impozáns méreteire utal, hogy a kéménye 5 méternél is magasabb, és belső átmérője 50 cm. Ez igen tekintélyes a kemencék világában. Igen jól tettük, hogy ekkorára sikerült, mert nem győzzük tömni a belsejét jobbnál jobb húsokkal, agyagedényekben levesekkel. De sütünk benne kenyeret, kapros-túrós pogácsát is alkalmakra, rendezvényekre. Használtuk már gyümölcs aszalására, húsok füstölésére is. Mivel ennyire napi használatban tartjuk a mi büszkeségünket, immáron elkerülhetetlen, hogy megtoldjuk még egy búbbal. Ez nem lesz gond, mert az eddigi oldalágat, melyet bográcsos ételek főzésére használtunk átalakítjuk búbossá, alkalmazkodva a megnövekedett igényekhez.

Kültéri kemencénket a kéménye köré épített másik helyi nevezetességgel, a tihanyi náddal fedtük be.Mert sárral tapasztott a búbja, megóvjuk az égből hulló nedvességtől (a kutyák által hozottaktól persze ez sem véd), de ez nem is valós probléma:-)))

Búbos kemencénk körül mindig nagy az élet, mert nem csak tradicionális kemencés ételeksütésére, főzésére használjuk, de köré szervezzük folklór programjainkat is.Sőt kemencés napokat is tartunk rendesen, mondhatni igen sûrûn, mikor a tihanyi borokat ötvözzük a kemencés étkekkel, ezt még megfejeljük fülbemászó népdalokkal, cigányzenével. Nem szoktak a népek panaszkodni, annyit mondhatok.

Kemencénk építéséről néhány fotó

Ennyi bevezető után eljött az ideje, hogy bemutassuk milyen ételeket tudunk és szoktunk elkészíteni benne:

Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés Kemence építés

Kemencében főzés

Ez úgy kezdődik, hogy tiszteletben álló szakácsunk, van már legalább 21 éves (de attól még nagy a tudománya)meg a többiek elkészítik a fazékbavalót. Ezt aztán berakják az agyagedénybe, majd lefedjük fedelével, és már nyeli is el az akácfával forróra hevített kemence. Tulajdonképpen minden ételt lehet főzni a kemencében, amit a jelenleg megszokott módon modern eszközökkel készítünk el, csak az ízvilága lesz sokkal jobb. Mi az hogy jobb! Fenséges.Persze több időt kell rászánni.

Kemencében sütés

Ez ad igazi kiteljesedést a szakácsnak! Se szeri se száma a variációknak ahány módon el lehet készíteni az ételeket. Csak a képzelet szab határokat. Káposztás ételek, disznótoros étkek, sertéscsülök, birkahúsok, halételek,sült tészták, kenyérfélék, pogácsák, kalácsok, rétesfélék,sütőtök, babos étkek, és még sorolhatnám a végtelenségig.

Tihany - Kemencében sütés Tihany - Kemencében sütés Tihany - Kemencében sütés Tihany - Kemencében sütés Tihany - Kemencében sütés Tihany - Kemencében sütés Tihany - Kemencében sütés Tihany - Kemencében sütés Tihany - Kemencében sütés

Aszalás kemencében

Ezt az eljárást viszonylag ritkán használjuk, leginkább a magunk részére. Szilvát, almát, körtét, sárgabarackot, meggyetaszalunk, majd ezekből kompótot készítünk. Nem ettek még ilyen finom kompótokat, ebben biztos vagyok. Na és késő ősszel a sült tök! Kemencében. Ne is ragozzuk... Majd eljönnek és megkóstolják.

Kemencében füstölés

Bükkfaforgács. Ez az alapja. Ha van.Ha nincs, egyéb keményfa forgácsa is megteszi. Ki ne tudná mi a különbség a házi sonka, vagy a bolti között. Ebben az egyik "ludas" a füstölés, ami a ma kapható füstölt termékekre már nem igaz, mert a füstölt hatást speciális gyorspáccal érik el. De ez nem ugyanaz. A forgácsot a búbos részbe tesszük, meggyújtjuk, majd elvesszük tőle a levegőt, hogy csak füstöljön. A kéményrészbe épített vasakra akasztjuk a disznóölésből készített kolbászt, szalonnát, miegymást, majd ízlésünk szerint felfüstöljük azokat. Néha szoktunk halakat is füstölni, inkább kísérleti jelleggel.A tapasztalatok bizakodásra adnak okot, ezért lehet hogy nemsokára kínálatunk közt találják.

Tihany - Kemencében füstölés Tihany - Kemencében füstölés Tihany - Kemencében füstölés Tihany - Kemencében füstölés Tihany - Kemencében füstölés Tihany - Kemencében füstölés Tihany - Kemencében füstölés Tihany - Kemencében füstölés Tihany - Kemencében füstölés

Kenyérsütés kemencében

Kovászos vekniket sütünk melyből szám szerint12 db fér bele egyszerre. Ehhez a felfûtés után ki kell teljesen hamuzni, és takarítani a kemence belsejét, hiszen ilyenkor annak aljára tesszük tepsi nélkül a megkelt nyers kenyeret. Kb 20-30 perc múlva, a felfûtéstől függően már vehetjük is ki a friss ropogós házikenyerünket.

Kenyérsütés kemencében Kenyérsütés kemencében Kenyérsütés kemencében Kenyérsütés kemencében Kenyérsütés kemencében Kenyérsütés kemencében Kenyérsütés kemencében Kenyérsütés kemencében Kenyérsütés kemencében Kenyérsütés kemencében

Szaporább, ezért napi szinten sül kemencénkben kapros-túrós pogácsa, melyért még Veszprémből is lejár egy idős hölgy. Ide jár templomba nyáron, elmondása szerint azért, hogy utána egyen pogácsánkból, és igyon rá friss házi sörünkből egy pohárkával. Ha meglátjuk hogy jön be az udvarba, már töltjük a sört, és készítünk 2 db pogácsát. Kedves asszony, ha módunkban áll szívesen beszélgetünk vele.

Kemencés programok csoportok, nagyobb társaságok részére

Képek az ételekről

Video az ételekről

Csendes környezet, remek árak, kapcsolódjon ki Tihanyban!