Étek lap

"Egy hely ahol a lélek is jóllakik"

Paraszttál
Paraszttál

Pörkölt
Pörkölt

Rántott gomba
Rántott gomba

Hátszín
Hátszín

Oldalas
Oldalas

Piseri tál
Piseri tál

Pulykamell
Pulykamell

Szuronyos
Szuronyos

Fahéjas almafalatok
Fahéjas almafalatok

Hétszilvás nemesi lakoma
Hétszilvás nemesi lakoma

Ludas Matyi tál
Ludas Matyi tál

Munka közben
Munka közben

Tarja
Tarja

Csülök
Csülök

Zsíros kenyér hagymával
Zsíros kenyér hagymával

Döbrögi tál
Döbrögi tál

Torta

Itallap

Asztalfoglalás »

Receptek Rézi néni szakácskönyvéből

Figyelmeztetés: Utánzások meggátlása czéljából, s nehogy ilyenek által a közönség tévedésbe ejtessék a Rézi néni szegedi szakácskönyvének borítékképe a Budapesti kereskedelmi kamara védjegyoltalmi lajstromába 1980/1889 szám a beiktatott.

Avagy: "konyhajegyzetek az év minden napjára"

Szemelvények Rézi néni szakácskönyvéből

melyet mi is gyakran forgattunk, erősen használtuk, és a benne olvasottakat beépítettük saját főzőtudományunkba azzal a szándékkal, hogy a mai betérő vendégek ízelítőt kapjanak a régi világ ízeiből.

Természetesen ezen receptekben foglaltakat aktualizáltuk a mai kor elvárásaihoz. Ám az alapot a fenti több mint 100 éves szakácskönyv adta, a visszajelzések szerint vendégeink nagy-nagy megelégedésére.

Fácánkokas sülve:

Miután a fácán nyolc napig hûvös helyen állott, szárazun megkopasztod, fején rajta kell hagyni tollát és papirosba takargatni hogy a sülésnél meg ne égjen. Ekkor sózd be combját vékony cövekkel szorítsd le alsó lábával együtt. Mert ha a fácánt az asztalra adjuk, fejéről és lábáról az első pillanatra megismerik. Ekkor meg kell tûzni szalonnával, és irósvajon gyakori öntözés közt megsütni. Ha föladjuk, ízekre kell vágni. Mellehúsát szeletekre vágva legfölül rakjuk.

Vadlúd sülve:

A vadludat ha tisztára mostad, sózd és dörgöld be majorannával és borssal, tégy egy lábosba zsírt vöröshagymát, tedd rá a ludat, és hagyd két vagy három óráig sülni pirosra.

Ha föltálalod, díszítsd petrezselyem zöldjével.

Potyka sóska-mártássaló:

A megtisztított potykát vágd be ujjnyi széles bordákba anélkül hogy átvágnád. Sózd és dörzsöld be vajjal, aztán tégy egy tepsibe rostélyt, tedd rá a halat, tégy rá írós vajat, tedd be a sütőbe, gyakran locsolgasd a vajjal, és ha megsült, tálald és öntsd le sóska mártással.

Madárkák bárányhúsból:

A bárány combjából vágj kerek darabokat, akkorát mint egy madárka. Sózd be és tûzd meg szalonnával, süsd meg barnára és a maga levében rizzsel környezve add fel.

Zsemlye mártás:

Két zsemlyét vízben áztatsz, két gerezd fokhagymát finomra megvágsz, azt zsírban megpirítod, vedd ki a zsemlyét a vízből és csavard ki. Tedd a fokhagyma közé, ereszd föl húslével, sózd és borsozd meg, és hagyd forrni.

Ezeket szemezgettük ki a teljesség igénye nélkül ama szakácskönyvből, mely munkánk forrását képezi.

Szórakozzon és pihenjen Tihanyban! Kedvező árakkal várjuk Önt!