Kapcsolat

Éttermünk és kávézónk pontos címe: Tihany, Batthyányi u 3.

GPS adatok: N46.91539 fok, E017.88626 fok

Telefon: +3670-2846705, +3670-4130391

Tel/fax: +3687-448-617

Email: keklev@t-online.hu

Rendezvényszervezés / rendezvényhelyszín Tihany:

telefon: +36 70 284 67 05

Fax: +36 87 448 617

e-mail:keklev@t-online.hu

Online szállás tihany »
Asztalfoglalás online »

Hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:http://lev-lista.hu

Hagyományőrzés Tihany – Néprajzi gyûjtemény

2000-ben kezdődött…. Először egy régi varrógépbe szerettünk bele, nem volt nehéz, mert nagymamám használta. Már gyerekkoromban is áhítattal néztem, ahogy a szelíd tekintetû mosolygós öregasszony bánt vele. Járt a lába komótosan, miközben a tû boszorkányos sebességgel zakatolva szúrta át a vásznat föl-alá. Fiókjában mindig izgalmas kincseket találtam, bár állítólag állandóan káosz maradt utánam a szúette, dohos szagú, rejtelmes kis fiókocskákban. Valószínûleg kellemes emlékeket idézett fel bennem, mikor úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy megtartjuk. Aztán megláttam kidobva, piszkosan árván egy sáros parasztudvar sarkában pókhálóval átszőve a rokkát. Rögtön úgy éreztem, rám várt, hogy megmentsem az enyészet markából. Megtettem…. Innen már nem volt megállás.

Tihanyi skanzen "Keresett" minden tárgy, ami a paraszti élet hozzátartozója volt, lószerszámok, zablák, egyes, kettes igák. Gyûjteményünk ékes darabjává váltak a szőlőmûvelés kellékei, a kapától a szénkénegezőig. Gyerekkorom meghatározó élménye közé tartozott, mikor az öreg suszterhoz küldött anyám, fiam, stoppoltasd be az Aszaló bácsival a cipődet. Azt a kincsestárat amit az öregnél láttam! Megunhatatlanul nézegettem, és kérdeztem róluk, mindenre kíváncsi voltam. Talán unt már az öreg csoszogi, de nem küldött el soha, mindenre válaszolt a bajusza alól.

Éppen ezért, mikor megláttam a cipész szerszámokat Sopronban, már semmi nem tudott volna meggátolni abban, hogy meg ne vegyem őket.

Sok-sok daráló, kukoricamorzsoló, libatömő, konyhai eszközök, fateknők tartozik a gyûjteménybe. Találhatók első világháborús szuronyos puskák, bayonettek is.

Az épített boltíves pincében és annak présházában számtalan bélyeges tégla van a falban beépítve, grófitól a régi királyi címeresen át az egyszerû bányász kalapácsosig. Építettünk búbos kemencét, mely napi használatban van, szükség esetén befûtünk vele az étteremben. Található még nálunk egyházi füstölő, templomi körmeneteknél illetve temetéseknél használt egyházi illetve hintólámpa, különböző méretû kolompok, melyek tihanyi tehenek nyakában kolompoltak, mikor ballagtak hazafelé a Belső-tó partjáról csöpögő tőgyekkel, várva hogy Anni néni megfejje feszülő tőgyeiket. Anyám mindig este küldött át a szomszédba, hogy hozzak a frissen fejt gőzölgő zsíros tejből, alumínium tejeskannában. Az volt ám az igazi… Ez is elmúlt... Zacskóban, dobozban kapjuk, 3-6 hónapos szavatossággal. Állítólag tej.

Tihanyi skanzenEzért is szerettem bele a régi tárgyakba. Mennyire más ritmusban folyt az élet, nyugodtabb légkörben születtek, nevelkedtek, dolgoztak, éltek-haltak az emberek.

Mikor kezembe veszek egy-egy paraszti szerszámot, tartogatom a kezemben egy kicsit, és máris mesél annak használójáról. Elmeséli hányszor vette kérges kezébe a gazdája, mennyi öröme, búja volt. Ezek a tárgyak között kellemes dohos illat terjeng, jók a rezgéseik, egyszóval szeretek köztük lenni és tapasztalatom szerint más emberek is így viseltetnek irántuk.

A gyûjteményünk folyamatosan bővülő látnivalókkal térítésmentesen látogatható, ha módja van rá, tegye meg Ön is, kedves olvasó.

Tekintse meg Tihany nevezetességeit! Szeretettel várjuk éttermünkben és kávézónkban is!