Kapcsolat

Éttermünk és kávézónk pontos címe: Tihany, Batthyányi u 3.

GPS adatok: N46.91539 fok, E017.88626 fok

Telefon: +3670-2846705, +3670-4130391

Tel/fax: +3687-448-617

Email: keklev@t-online.hu

Rendezvényszervezés / rendezvényhelyszín Tihany:

telefon: +36 70 284 67 05

Fax: +36 87 448 617

e-mail:keklev@t-online.hu

Online szállás tihany »
Asztalfoglalás online »

Hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:http://lev-lista.hu

Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem

Hát igen… a gondolat már régen érett bennünk/bennem. Szerencsére ez találkozott a családoméval is. 2006 március 15-én - talán nem véletlen, hogy éppen ekkor, bár ez csak most tudatosult bennem-belevágtunk a kivitelezésbe.

Követ hordtunk, tervezgettünk, szervezkedtünk. Kezdett összeállni egy igazán autentikus, minden részletében kidolgozott skanzenudvar. Az itt található fafaragások nagy részét Mónus Béla, budapesti szobrászmûvész készítette, bár menet közben a feleségemmel mi is kedvet kaptunk. Erre mondta Mónus, ez tipikusan a naiv mûvészek színvonala. Azért bevállaltuk…Láthatóak a skanzenudvarban. Sok fejtörést okozott az udvarban elkészítendő, eredeti könyvek alapján kivitelezett búbos kemence helyének meghatározása, mert azt szerettük volna, ha esztétikai élményt is nyújt, azon túl, hogy napi használatra megfelelőnek kell lennie.

Skanzen belülről

Skanzen belülről

Skanzen belülről

Skanzen belülről

Végül is ez a búbos kemence uralja a teret, ez köré szerveztünk mindent. Mivel nagyapám kovácsmester volt, magától értetődően kellett építeni kovácsmûhelyt is. Az ország minden részéről gyûjtöttük bele a szerszámokat. Végül is összeállt egy bemutatókra is alkalmas, mûködtethető kovácsmûhely, annak minden kellékével. Gyerekek, felnőttek ütik benne az üllőt.

Skanzen

Skanzen

Skanzen

Hihetetlenül sokféle érdekes paraszti szerszámot állítottunk ki az udvarban, melyeknek a funkcióját, illetve a mûködési elvét számtalanszor kell elmagyaráznunk. Petőfire utalva építettünk kurta kocsmát is, természetesen nádtetőset, boltívekkel, nehéz kovácsoltvas vasalású pinceajtóval díszítve, pont úgy, ahogy nagyapáink tették azt hajdanán. Ez a kurta kocsma is tele van régi konyhai szerszámokkal, sőt van benne kiállítva egy majdnem komplett cipészmûhely is. Még a mellékhelységben is régiségek lógnak a falon. Nincs a skanzenben semmi amit ne az egyszerûség diktált volna. Próbáltuk csokorba fogni a hajdani paraszti élet egyszerûségét a leleményes szerszámok, mezőgazdasági, konyhai eszközök, sokaságával.

Skanzen

Skanzen

Skanzen

Nagy-nagy kedvünket leltük abban, hogy elmélyedt kutatómunkát végezzünk régi emberek között, akik még emlékeznek e letûnt korra. Próbáltunk a fafaragásokba olyan régen meghalt tihanyiakat megörökíteni, akik számomra meghatározóak voltak valamilyen oknál fogva. Így lett Vince bácsink, akinek az arcáról a derû soha le nem fagyott, markáns bajusza alól mindig tudott a "gyerök"-nek mondani valami érdekeset, avagy vicceset, miközben a tihanyi Belső-tó partján legeltette a teheneit. Julcsa néni viszont egy töpörödött öreg nénike volt kinek arcára mély barázdákat vájt a nehéz és magányos élet. Állandóan rőzsét gyûjtött, azt vagy húzta maga után kötélre kötve, vagy a hátára vette koszos ronggyal átfogva. E két szobor kiemelkedik a többi közül, talán mert gyermekkorom markáns emlékeként mélyen élnek bennem.

Skanzen

Skanzen

Természetesen rengeteg virággal ékesítettük a udvarunkat melyben számtalan alkalommal - általában hétvégente - kovácsbemutatót, operettesteket, magyar nótaestet tartunk, de volt már kenyérsütés a kemencében, ezt idős nagyvázsonyi asszonyok vezénylik le, sőt egy alkalommal – 2006. augusztus 20-án – felszentelt pappal meg is áldattuk, majd szétosztottuk az érdeklődők között.

Ekkor készült az emberméretû cigányprímás is, juharfából. Sok-sok látogató vésett bele pár nyomot, mert a fafaragó szerette bevonni a nézelődőket a munkába. Aztán javított…

Skanzen

Skanzen

Persze jó dolga volt a faragóembernek, mert a négytagú cigányzenekarunk húzta a fülébe munka közben a régi nótákat.

Skanzenünk térítésmentesen látogatható, s ha kedve szottyan a betérőnek, éttermünkben kedvére olthatja szomját, vagy tömheti degeszre a hasát.

Remélhetőleg hamarosan a látogatóink közt üdvözölhetjük Önt is kedves olvasó, bízva abban hogy legalább akkora örömét leli a mi kis múltidéző udvarunkban mint mi magunk.

Tisztelettel várva Önt: Papp Róbert és Családja

Skanzen

Skanzen

Skanzen

Ezernyi szépség és látnivaló, látogasson el Tihanyba!